“΄Αντε να πλέξεις”, όπως, “άντε να πλύνεις κάνα πιάτο”; Η ανατροπή των στερεοτύπων. 04/02/2018

Kατηγορίες: Πλέξιμο, Το μάτι της βελόνας

“Το πλεκτό σου”: Προσβολή ή καλή συμβουλή;

Μεταφράζω το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο blog “Love Knitting”, για να το απολαύσουν και οι φίλες μου που δεν διαβάζουν αγγλικά.  Προσωπικά, ταυτίζομαι απόλυτα!

banner-march-ruth-kerfoot-620x350

“Δεν θα έπρεπε να πλέκεις;”  Κι ενώ η απάντηση από μας είναι πάντα “ναι”, η προτροπή προς το πλέξιμο συχνά έχει όχι και τόσο φιλικούς συνειρμούς.  Το πρόσφατο αμφιλεγόμενο video του Vanity Fair προς την Hillary Clinton μας κάνει να αναρωτιόμαστε εδώ στο LoveKnitting (και στους Velonistas συμπληρώνω εγώ) αν οι σημερινοί πλέκτες εξακολουθούν να είναι στιγματισμένοι σχετικά με το αγαπημένο τους χόμπυ.

΄Οταν το Vanity Fair  δημοσίευσε ένα αμφιλεγόμενο χιουμοριστικό video σχετικά με τις αποφάσεις της Hillary Clinton για το 2018, της προτείνεται να “ξεκινήσει ένα καινούριο χόμπυ τη νέα χρονιά … εθελοντική εργασία … πλέξιμο … οτιδήποτε θα την απασχολήσει από το να ξαναείναι υποψήφια για Πρόεδρος ξανά’.

Πέρσι ο αντιδήμαρχος του Τορόντο, Denzil Minnon-Wong, πρότεινε στην επικεφαλής της Πολεοδομίας Jennifer Keesmat “να κοιτάει το πλεκτό της”.

Το σχόλιο “άντε να πλέξεις” έχει χρησιμοποιηθεί απαξιωτικά για πολλά χρόνια, συχνά για να απαξιώσει ή να υπονομεύσει τις επαγγελματικές ικανότητες μιας γυναίκας.

΄Αραγε οι πλέκτες είμαστε ακόμη αντιμέτωποι με το απαρχαιωμένο στερεότυπο ότι το πλέξιμο είναι μια παθητική ασχολία για τους αποτραβηγμένους;

Η ποπ κουλτούρα έχει συχνά τροφοδοτήσει το μύθο ότι το πλέξιμο είναι κάπως μη-φεμινιστικό.  Στην δημοφιλή προσαρμογή της ταινίας του 1998 The Parent Trap με τη Lindsay Lohan, η δυναμική και φιλόδοξη Meredith Blake διαμαρτύρεται: “Και τι πρέπει να κάνω; Να κάτσω σπίτι και να πλέκω;!”

Ενώ η Meredith είναι η φιλόδοξη αντίπαλος στα αξιαγάπητα δίδυμα της Lohan στην ταινία, η ατάκα της αντηχεί μια συχνή αντίδραση: ο μύθος ότι αν ασχολείσαι με αυτή την παραδοσιακή τέχνη προδίδεις τη σύγχρονη γυναικεία ενδυνάμωση.

Το 2017, πλεκτά ροζ σκουφάκια έγιναν το σύμβολο αντίστασης στην ορκομωσία του Trump, αποδεικνύοντας ότι το πλέξιμο δεν είναι απλά ενταγμένο στις επίκαιρες πολιτικές διαμαρτυρίες, αλλά είναι στο προπύργιο του σύγχρονου γυναικείου κινήματος.

Time-Resistance

Το πλέξιμο στα δύο φύλα

Η ειρωνεία είναι, ότι ενώ το πλέξιμο θεωρείται μια τυπική γυναικεία ασχολία, από το 200 Μ.Χ. μέχρι τον 16ο αιώνα άνδρες πλέκτες κυριαρχούσαν στην τέχνη.  Τελευταία, ένα νέο κύμα ανδρών πλεκτών έχει επανεμφανιστεί. με το Βρετανικό πολυκατάστημα John Lewis να προσφέρει “Μαθήματα πλεξίματος μόνο για κυρίους” και διάσημες προσωπικότητες όπως ο Ryan Gosling να τάσσονται υπέρ του πλεξίματος.  Περισσότεροι άνδρες επιστρέφουν στο πλέξιμο προκειμένου να αντιμετωπίσουν το άγχος και να προωθήσουν την ευεξία τους.

Δικηγόροι, που εκπαιδεύονται να μη δείχνουν τα συναισθήματά τους για να μη φανούν αδύναμοι στο δικαστήριο, έχουν υιοθετήσει το πλέξιμο ως αντίδοτο του στρες, για να βελτιώσουν την εγκεφαλική λειτουργία, να αντιμετωπίσουν την τελειομανία, βοηθώντας να θεραπεύσουν μακροχρόνια ζητήματα υγείας.

Με ολοένα και περισσότερους άνδρες και γυναίκες επαγγελματίες να στρέφονται στο πλέξιμο ως μια άσκηση συγκέντρωσης, για να ανακουφιστούν από το άγχος, να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους και, ναι απλά να απολαύσουν γιατί, ας το ομολογήσουμε – δίνει τρομερή ικανοποίηση να φτιάχνεις τα δικά σου ρούχα, μήπως είναι καιρός, αντί το “πιάσε το πλεκτό σου” να είναι προσβολή, να γίνει ένα σύνθημα που ενισχύει την έννοια της επιτυχίας στη σημερινή κουλτούρα υψηλών ταχυτήτων;

Σχόλιο

 
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien