Οι δικές σας ιστορίες βελόνας: Το κληρονομικό χάρισμα της οικογένειας Ντάβου 28/07/2016

Kατηγορίες: Ράψιμο, Το μάτι της βελόνας

Από μαμά σε κόρη και όχι μόνο

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ

΄Εχουμε πει και το ξέρουμε από εμπειρία πια, ότι η αγάπη για τη βελόνα είναι μεταδιδόμενη: ΄Αλλοτε από τις μαμάδες στις κόρες, (τους γιούς; καλά, στη Σουηδία) και τις εγγονές και άλλοτε από τα έμπειρα μέλη μιας “φυλής” στα νεώτερα.  Απλά, γιατί οι περισσότερες μαμάδες των ηλικίας 20-40 κοριτσιών  δε θα γνώριζαν τη βελόνα ούτε αν τους τρύπαγε…  Η φίλη μου η Μαρία (που είναι της δικής μου γενιάς – οι μαμάδες είχαν επαφή, μετά επέλεξαν να τη χάσουν) ανήκει στην κατηγορία από μαμά σε κόρη.  Τυχερή η μαμά που η κόρη δεν απέρριψε την τέχνη της, τυχερή και η κόρη που πήρε όσα μπορούσε! Δεν έχω γνωρίσει προσωπικά την κυρία Μαμά Ντάβου, είχα ακούσει όμως ότι είναι δεινή στο βελονάκι.  Τώρα, ερωτεύτηκε πάλι τη ραπτομηχανή της και έχει εξελίξει ένα άλλο είδος τέχνης, που συνδυάζει το πάτσγουορκ με τη ραπτική και το quiltintg.  Αυτό που μου αρέσει είναι η χρήση της φαντασίας της για να δώσει “δεύτερη ζωή” σε παλιά υφάσματα.  Παρακάτω, η αφήγηση της Μαρίας για τη μαμά της:

Το βιογραφικό της κυρίας Ειρήνης

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936.  Παντρεύτηκε στα 19 και στα 22 της είχε ήδη  2 παιδιά.  Από νέα ασχολήθηκε με το πλέξιμο, ράψιμο και κέντημα.  Το μεγάλο της πάθος όμως ήταν το ράψιμο, όπου έραβε σχεδόν όλα τα ρούχα της οικογένειας.  Τα χρόνια πέρασαν και για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια της αποφασίζει στα 38 της  να ανοίξει ένα εστιατόριο – πιτσαρία το οποίο λειτούργησε με επιτυχία για 26 ολόκληρα χρόνια.  Όμως μετά τον θάνατο του συζύγου της αποφάσισε να το κλείσει. Παρηγοριά της το πλέξιμο και το ράψιμο, ράβοντας ρούχα και πλέκοντας  όμορφα πλεκτά για τα εγγόνια της.  Πριν ένα χρόνο, με τόσα πλέον ρετάλια από διάφορα υφάσματα στα συρτάρια της, η κόρη της την παρακινεί να φτιάξει μία τσάντα πατσγουωρκ συνδυάζοντας αυτά τα ρετάλια .  Η τσάντα αρέσει, και γίνεται η πρώτη παραγγελία . Από τότε η κυρία Ειρήνη στα 80 της πλέον χρόνια συνεχίζει να φτιάχνει τόσο τσάντες πατσγουωρκ, όσο και πλεκτές τσάντες , όπου εσωτερικά είναι φοδραρισμένες και υπάρχουν επίσης μικρές τσέπες για τα μικροπράγματα, τις οποίες διαθέτει σε πολύ καλές τιμές.  Τελευταία, μετά από παραγγελία, άρχισε να φτιάχνει και πολύ όμορφα σακίδια πλάτης.      ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ 

4 σχόλια

Μπράβο στη μαμά της Μαρίας, στη Μαρία που την ενθαρρύνει αλλά και σε σένα που αναδεικνεύεις τέτοιες προσπάθειες!!!

Μαρία Ντάβου 28/02/2016

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από εμένα και την μαμά μου για το όμορφο αφιέρωμα!

Ναταλία Κολλάρου 8/10/2016

Είστε και οι δύο υπέροχες!!! Νομίζω πως απο τη μαμά σου ή απο σενα έχει γραφτει ένα βιβλίο για το πλεξιμο η απατάμαι Μαρία;; Ναιιιιι είστε η δύναμή μας!! Το όνειρό μου ήταν να μάθω να φτιαχνω πράγματα με τα χέρια μου! Η μητέρα μου ενώ ήξερε άπειρα πράγματα μου στέρησε τη χαρά να μου τα μεταδώσει! Ήξερε άπειρα έξοχο κέντημα, πλέξιμο και ράψιμο απο τη δική της μητέρα!! Τώρα στα 46 έιμαι πλέον αποφασισμένη να ξεκινήσω!!!

Άξια Αθανασάκη 12/11/2016

Τώρα εξηγούνται όλα αγαπημένη μου κυρία Μαρία Ντάβου!
Δεν είναι μόνο οι γνώσεις, το μεράκι, αλλά το γονίδιο, τα ακούσματα , και η μεταδοτηκότητα.. Όλα μαζί!
Να χαίρεστε η μία την άλλη! Είσαστε υπέροχες!

Σχόλιο

 
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien