Επιλογή και αντικατάσταση του νήματος που μας προτείνεται σε ένα πατρόν 27/07/2014

Kατηγορίες: Projects βήμα-βήμα, Πλέξιμο, Το μάτι της βελόνας

 

Αντικατάσταση νήματος

Σήμερα φιλοξενούμε το δεύτερο μέρος του άρθρου της φίλης μας και δασκάλας πλεξίματος Μαρίας Ντάβου, με έξυπνες και χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα αντικαταστήσουμε το νήμα που προτείνεται σε ένα πατρόν πλεξίματος (και συνήθως δεν υπάρχει στην αγορά).

Η σημαντικότητα των προδιαγραφών του νήματος

Στο προηγούμενο άρθρο μου «Πώς να επιλέξουμε το σωστό νήμα για το πλεκτό μας», αναφέρομαι στο πως επιλέγουμε γενικά ένα νήμα βάσει των πληροφοριών που αναγράφονται στην ετικέτα του νήματος. Όταν όμως έχουμε αποφασίσει να πλέξουμε ένα πλεκτό βάσει ενός πλεκτού σχεδίου που έχουμε επιλέξει είτε από κάποιο περιοδικό είτε το έχουμε κατεβάσει από το διαδίκτυο, θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα το πλέξουμε με το προτεινόμενο νήμα ή με κάποιο άλλο τύπο νήματος.

 • Air Jordan 9 Uomo
 • Στις γραπτές οδηγίες σχεδόν πάντα αναφέρεται ο τύπος, το «βάρος», και τα μέτρα του νήματος που απαιτούνται για το πλέξιμο του. Τις περισσότερες φορές αναφέρεται και η μάρκα του νήματος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να το πλέξουμε μόνο με την συγκεκριμένη μάρκα. Maglia John Wall Μπορεί το προτεινόμενο νήμα να μην μας αρέσει, ή η τιμή του να είναι απαγορευτική για εμάς. Επιπλέον, εάν το σχέδιο το έχουμε κατεβάσει από το διαδίκτυο μπορεί η συγκεκριμένη μάρκα να μην πωλείται στην χώρα μας. Το πιο συνηθισμένο είναι να επιλέξουμε ένα νήμα στου οποίου την ετικέτα αναγράφεται η ίδια πυκνότητα πλέξης με εκείνη του προτεινόμενου νήματος. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό, διότι το να έχουν δύο νήματα την ίδια πυκνότητα πλέξης δεν σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει πάντα με επιτυχία το ένα το άλλο, διότι εάν έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά (στρίψιμο νημάτων, σύνθεση, χρώμα κλπ) το πλεκτό μας θα έχει τελικά εντελώς διαφορετική όψη και υφή. soldes air max 1 pas cher Για παράδειγμα, το νήμα από βαμβάκι, μετάξι και άλλα νήματα που δεν έχουν ελαστικότητα δεν τα χρησιμοποιούμε για να πλέξουμε πλεκτά τα οποία είναι πλεγμένα με την πλέξη λάστιχο για να μας εφαρμόζουν σωστά στο σώμα. Καλύτερα είναι να τα χρησιμοποιήσουμε για σχέδια που πέφτουν ίσια.

  Αντικατάσταση νήματος

  Στην ετικέτα ενός οποιουδήποτε νήματος αναγράφονται αρκετές πληροφορίες όπως : τύπος και σύνθεση (ακρυλικό, βαμβακερό, μάλλινο κλπ) νήματος, βάρος και μέτρα που περιέχει , προτεινόμενο Νο βελόνων για να το πλέξουμε, η πυκνότητα πλέξης δηλαδή πόσοι πόντοι και σειρές απαιτούνται για ένα δείγμα 10Χ10 εκατοστών, καθώς και πληροφορίες πλυσίματος.

 • Nike Air Max 2018 Men
 • nike chaussures pas cher Επίσης αναγράφεται το χρώμα και το νούμερο παρτίδας παραγωγής. Canotte Toronto Raptors Θα πρέπει λοιπόν όταν επιλέγουμε ένα νήμα να διαβάζουμε καλά την ετικέτα του και να προσέξουμε τα παρακάτω ώστε να κάνουμε την σωστή επιλογή του νήματος:

  1. Πυκνότητα πλέξης και «βάρος» του νήματος

  Η πυκνότητα πλέξης είναι πιθανόν το πιο σημαντικό κριτήριο στην επιλογή του νήματος αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα με το τελικό μέγεθος του πλεκτού. Air Jordan Future Εάν το νήμα είναι πιο λεπτό, το πλεκτό μας θα γίνει πιο στενό και συνήθως και πιο κοντό, ενώ εάν είναι πιο χοντρό, το πλεκτό μας θα γίνει πιο φαρδύ και πιο μακρύ. Το ιδανικό είναι να βρούμε ένα νήμα που να έχει την ίδια πυκνότητα πλέξης με το προτεινόμενο νήμα, οπότε πρώτα κοιτάζουμε να βρούμε ένα νήμα που να είναι στην ίδια κατηγορία «βάρους», και ελέγχουμε στην ετικέτα του για την συγκεκριμένη πυκνότητα πλέξης (αριθμός πόντων και σειρών σε ένα πλεκτό δείγμα 10Χ10 εκατοστών). Βέβαια, εάν δεν βρούμε ένα νήμα που να μας αρέσει σε αυτή την κατηγορία, μπορούμε να κοιτάξουμε σε μία άλλη κατηγορία «βάρους», διότι αλλάζοντας το μέγεθος στις βελόνες πολύ πιθανόν να επιτύχουμε την ίδια πυκνότητα πλέξης με αυτή του πλεκτού σχεδίου, όποτε δεν θα έχουμε πρόβλημα με το μέγεθος του πλεκτού μας.

  2. nike air max 1 og męskie Σύνθεση νήματος

  Εάν θέλουμε η όψη και η υφή του πλεκτού, να είναι αυτή που θα είχε εάν το πλέκαμε με το προτεινόμενο νήμα, τότε καλό είναι να επιλέξουμε ένα νήμα με παρόμοια σύνθεση, ώστε το πλεκτό να πέφτει και να αγκαλιάζει το σώμα μας όπως φαίνεται στην εικόνα του πλεκτού σχεδίου. Επίσης επιλέγουμε το νήμα σύμφωνα με τις ανάγκες μας ακολουθώντας τους παρακάτω κανόνες :

  Εάν θέλουμε το πλεκτό μας να είναι: Επιλέγουμε νήμα που είναι κυρίως κατασκευασμένο από:
  Ζεστό και να φαίνονται καλά οι διάφορες πλέξεις Μαλλί
  Ελαφρύ και να αγκαλιάζει απαλά το σώμα μας Βαμβάκι, Μετάξι ή Μπαμπού
  Εύκολο στο πλύσιμο Βαμβάκι ή Μαλλί που πλένεται
  Λαμπερό στην όψη Μετάξι ή Μπαμπού
  Μαλακό Μαλλί μερινός ή βαμβάκι
  Μαλακό, χωρίς να μας δημιουργεί αλλεργίες (σημαντικό για παιδικά πλεκτά) Ακρυλικό
  Πολύ ζεστό Αλπακά
  Ιδιαίτερο και πιο ογκώδες στην όψη Ανγκόρα ή Μοχαίρ

  Βέβαια πάντα μπορούμε να ζητήσουμε και την βοήθεια από τον/την υπάλληλο του καταστήματος, στο οποίο ψάχνουμε για το νήμα. Συνήθως είναι άνθρωποι που γνωρίζουν τα νήματα που υπάρχουν στα ράφια και έχουν γνώσεις πλεξίματος. Μπορεί μάλιστα να υπάρχει και ένα ήδη πλεγμένο δείγμα από διάφορα νήματα οπότε μπορείτε να δείτε την υφή και όψη των πλεκτών κομματιών. Kanken Mini Ακόμα μπορούμε να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις για το νήμα που θα μας βοηθήσουν στην επιλογή μας όπως: εάν πλέκεται εύκολα, εάν ταιριάζει για το σχέδιο που έχουμε επιλέξει, εάν πλένεται στο πλυντήριο, κλπ.

  3. Κλώσιμο νήματος, χρώμα και αριθμός παρτίδας

  Κάθε νήμα κατασκευάζεται από πάνω από μία ίνες που ονομάζονται κλώνοι, οι οποίοι είναι στριμμένοι μεταξύ τους. Όμως το πάχος ενός νήματος δεν καθορίζεται από τον αριθμό των ινών αλλά από το πάχος που αποκτά η κάθε ίνα κατά το κλώσιμο. asics gel kinsei mujer Εάν το πλεκτό μας έχει κοτσίδες ή άλλα σχέδια τότε το ιδανικό νήμα για το πλέξιμο του είναι ένα απαλό, λείο μονόχρωμο στριμμένο νήμα, διότι αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το σχέδιο. Εάν το νήμα δεν είναι λείο, που σημαίνει ότι οι στριμμένες ίνες του έχουν ακαθόριστους κυματισμούς, η ομορφιά του σχεδίου δεν θα φανεί, και επειδή οι πόντοι δεν διακρίνονται εύκολα, εάν κάνουμε κάποιο λάθος στην πλέξη, και δεν το εντοπίσουμε άμεσα, θα πρέπει να το ξηλώσουμε, κάτι που δεν είναι εύκολο με τέτοιου είδους νήμα, μια και ξηλώνεται δύσκολα. Όσο πιο τραχύ είναι ένα νήμα τόσο πιο απλό θα πρέπει να είναι το σχήμα και η πλέξη του πλεκτού. Canotte Miami Heat air max 90 pas cher Όσο πιο λείο είναι το νήμα τόσο καλύτερα φαίνονται οι διάφορες πλέξεις και το σχήμα του πλεκτού.

  Όσον αφορά την επιλογή του χρώματος του νήματος, αυτό έχει να κάνει καθαρά με το προσωπικό μας γούστο, όμως σύμφωνα με το πλέξη που θα χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να επιλέξουμε και το κατάλληλο σε χρώμα νήμα για να την αναδείξει. Κάποια νήματα είναι πολύχρωμα, και σε κάποια άλλα νήματα το χρώμα αλλάζει κατά διαστήματα οπότε καθώς πλέκουμε ένα τέτοιο νήμα δημιουργούνται ρίγες από κάθε χρώμα. Για τέτοιους είδους πολύχρωμα νήματα μία απλή πλέξη όπως είναι η πλέξη ζέρσεϋ είναι ιδανική, αλλιώς εάν τα πλέξουμε με άλλες πλέξεις στην πλεκτή επιφάνεια δεν θα αποδώσει τόσο καλά το σχέδιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερα να επιλέγουμε μονόχρωμα νήματα. soldes air max 1 Επίσης υπάρχουν και νήματα που δεν είναι βαμμένα, και τα βρίσκουμε στο φυσικό τους χρώμα.

  Ο αριθμός της παρτίδας, ( ή αλλιώς ο αριθμός χρώματος), αναγράφεται στην ετικέτα και αναφέρεται στην παρτίδα της βαφής που χρησιμοποιήθηκε για να βαφτεί το νήμα. New Balance 998 hombre nike schoenen nederland Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αυτόν τον αριθμό της παρτίδας σε περίπτωση που δεν μας φτάσει το νήμα και χρειαστεί να αγοράσουμε ακόμα μία ή περισσότερες «κούκλες» νήμα. nike air max 2016 goedkoop Διότι το νήμα που είναι βαμμένο σε άλλη παρτίδα μπορεί μεν να διαφέρει ελάχιστα και αυτή η διαφορά να μην είναι ορατή στο μάτι , όταν όμως το νήμα πλεχτεί, αυτή γίνεται ορατή και είναι αρκετή για να χαλάσει το σύνολο του πλεκτού μας.

   

  4. Αριθμός μέτρων νήματος ανά «κούκλα»

  Τις «κούκλες» των νημάτων της μετράμε με το βάρος, συνήθως σε γραμμάρια. nike air max pas cher Nike Pas Cher Το πάχος ή «βάρος» του νήματος καθορίζει και τα μέτρα που περιέχει μία συγκεκριμένη «κούκλα» νήματος. nike air max Τόσο το βάρος σε γραμμάρια όσο και τα μέτρα αναφέρονται στη ετικέτα του νήματος.

 • Air Jordan 13 Homme
 • Μάλιστα το πάχος του νήματος αναφέρεται στην ετικέτα μαζί με το προτεινόμενο νούμερο βελόνων και την πυκνότητα πλέξης.

  Μόλις βρούμε το κατάλληλο νήμα, θα πρέπει να υπολογίσουμε τον σωστό αριθμό μέτρων του νήματος που χρειαζόμαστε, ώστε να αγοράσουμε τις ανάλογες «κούκλες» νήμα. Στις οδηγίες πλεξίματος αναγράφεται είτε ο αριθμός των μέτρων του νήματος, είτε το βάρος, είτε ο αριθμός των «κούκλων» νήματος από το προτεινόμενο νήμα που απαιτούνται για το πλέξιμο του σχεδίου.

  Σε περίπτωση που αναγράφεται το μήκος του νήματος που έχει η «κούκλα» νήματος που θέλουμε να αντικαταστήσουμε, τότε με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς βρίσκουμε το πόσες «κούκλες» χρειαζόμαστε από το νήμα που έχουμε επιλέξει. Canotta Utah Jazz Για παράδειγμα , εάν χρειαζόμαστε συνολικά 1500 μέτρααπό το προτεινόμενο νήμα και το νήμα της επιλογής μας έχει 150 μέτρα/«κούκλα» τότε χρειαζόμαστε 10 «κούκλες» νήμα. Συνήθως βέβαια ο αριθμός της διαίρεσης δεν είναι ακέραιος, οπότε τον στρογγυλεύουμε προς τον αμέσως μεγαλύτερο ακέραιο αριθμό για να είμαστε σίγουροι ότι θα μας φτάσει το νήμα. Τέλος εάν βαριόμαστε να κάνουμε τους υπολογισμούς τότε στον ιστότοπο http://www.knittingbrain.com/calculators.php μπορούμε να βάλουμε απλά τα στοιχεία και με το πάτημα ενός κουμπιού να έχουμε την απάντηση.

  Εάν το σχέδιο το έχουμε κατεβάσει από το διαδίκτυο και στις οδηγίες πλεξίματος αναγράφεται μόνο το βάρος ή ο αριθμός των «κούκλων», τότε μπορούμε να ψάξουμε για το συγκεκριμένο νήμα στο διαδίκτυο. Goedkoop Nike Air Max Ένας καλός ιστότοπος είναι ο http://www.yarndex.com/ όπου υπάρχουν πληροφορίες για πάνω από 6,000 νήματα, ακόμα και για νήματα που δεν παράγονται πια τα τελευταία χρόνια. Εάν το νήμα δεν παράγεται πλέον εδώ και αρκετά χρόνια, τότε μπορούμε να ψάξουμε στον ιστότοπο http://www.vintageknits.com/yarncharts.html όπου υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που χρειαζόμαστε για πάρα πολλά νήματα που δεν υπάρχουν στην αγορά.

  4. Τιμή

  Πολλές φορές εκτός των άλλων που αναφέρονται πιο πάνω θα πρέπει να επιλέξουμε το νήμα και σύμφωνα με τις οικονομικές μας δυνατότητες. Για παράδειγμα, εάν χρειαζόμαστε για να πλέξουμε ένα πουλόβερ 10 «κούκλες» νήμα οι οποίες συνολικά στοιχίζουν 80 ευρώ, αυτό μπορεί να είναι απαγορευτικό για εμάς. NMD Adidas Dames beige Καλό λοιπόν είναι να έχουμε βάλει ένα χρηματικό όριο για το τι θέλουμε να ξοδέψουμε για την αγορά του νήματος, και να επιλέξουμε ανάλογα.

 • NIKE AIR ZOOM VOMERO 12
 • Εάν όμως μας αρέσει υπερβολικά ένα νήμα, για να μην μείνουμε με το παράπονο, τουλάχιστον μπορούμε να πλέξουμε ένα άλλο πλεκτό όπως είναι για παράδειγμα ένα αξεσουάρ – κασκόλ, σκουφί κλπ, όπου για αυτό θα χρειαστούμε μία με δύο «κούκλες».

  Τελικά, η επιλογή του νήματος δεν είναι τόσο απλή απόφαση. Θα πρέπει να δούμε αρκετά νήματα μέχρι να καταλήξουμε ποιο είναι το πιο κατάλληλο για αυτό που πρόκειται να πλέξουμε. sac à dos fjallraven kanken nike air max flyknit hombre Nike Free 5.0 Heren Είναι κρίμα να έχουμε επενδύσει τόσο κόπο και χρόνο και να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Σχόλιο

   
  WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien