Επεισόδιο 1ο: Το σιδέρωμα του πουκάμισου 12/03/2012

Kατηγορίες: Projects βήμα-βήμα, Ράψιμο, Το μάτι της βελόνας

Της σειράς: 4 πράγματα που έπρεπε να σου έχει μάθει η μαμά σου!

Δε μιλάμε για πυρηνική φυσική. Ούτε καν για μουσακά! Μιλάμε για 4 απλές εργασίες, απαραίτητες στην καθημερινότητα, σε άντρες και γυναίκες – ναι γλυκέ μου, ακόμη και αν φτιάχνεις τζαμάτα μενταγιόν στρουθοκάμηλου με κονφί από μπρόκολο, δεν είσαι χειραφετημένος εργένης αν κάθε Παρασκευή πηγαίνεις τη μπουγάδα στη μαμά και μπορεί να μη φορέσεις ένα πουκάμισο για 6 μήνες επειδή λείπει ένα κουμπί (και η μαμά δεν το πρόσεξε..)
Ποια λοιπόν είναι τα 4 πράγματα που έπρεπε να μας μάθει η μαμά μας πριν μας στείλει εκεί έξω, στον κόσμο;
1. Να σιδερώνουμε ένα πουκάμισο
2. Να ράβουμε ένα κουμπί
3. Να κάνουμε ένα απλό στρίφωμα
4. Να μαντάρουμε

Μαμάδες, να ακούτε κι εσείς, ε;

 

Επεισόδιο 1ο: Το σιδέρωμα του πουκάμισου

Όπως δήλωσαν πολλοί ειδήμονες πριν από μένα, και πολύ εύστοχα η φίλη μου Espresso Croquant προ καιρού, με ένα λευκό πουκάμισο κι ένα τζηνάκι είσαι ντυμένη για σχεδόν τα πάντα. Στον εργασιακό μου χώρο, το πουκάμισο σηματοδοτεί σε ποιο σημείο της ιεραρχικής τροφικής αλυσίδας είσαι… Με τούτα και με κείνα, και επειδή μας βλέπω να τη βγάζουμε φέτος το καλοκαίρι με ένα πουκάμισο κι ένα τζηνάκι, είναι πολύ σημαντικό αυτό το ένα πουκάμισο να είναι καθαρό, καλοσιδερωμένο και κολλαριστό.
Να πω εδώ πως δεν ντρέπομαι που για τα βαμβακερά και τα λινά πουκάμισα, ο καλύτερος φίλος μου είναι το Merito – αυτό με τη λαβή! Για το σίδερο ατμού, δε συζητάω… Είναι το αυτονόητο.

 
Για να προετοιμαστούμε, γεμίζουμε το σίδερό μας με νερό, το ρυθμίζουμε στα βαμβακερά και στη μεσαία σκάλα ατμού. Αν χρησιμοποιούμε merito, ψεκάζουμε κάθε φορά πριν σιδερώσουμε. Ξεκινάμε τοποθετώντας το γιακά ανάποδα. Ψεκάζουμε…
   
…και σιδερώνουμε. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και από την «καλή» πλευρά. Στρώνουμε την εμπρός δεξιά πλευρά.
   
Σιδερώνουμε. Εφαρμόζουμε τον ωμίτη (το σημείο που ενώνονται οι ραφές στους ώμους) στη γωνία της σιδερώστρας μας για να τεντώσει.
   
Ψεκάζουμε και σιδερώνουμε. Κινούμενοι κυκλικά, γυρίζουμε στην πλάτη.
 
Κάνουμε το ίδιο με τον ωμίτη της πλάτης… …και, κινούμενοι κυκλικά…
 
…τον αριστερό ωμίτη… …και συνεχίζουμε με την αριστερή εμπρός πλευρά.
   
Τελειώνουμε με τα μανίκια: Ανοίγουμε τη μανσέτα… …και τη σιδερώνουμε…
 
…και από τις δύο πλευρές. Στρώνουμε το μανίκι και το σιδερώνουμε και από τις δύο πλευρές. Αν δε θέλουμε τσάκιση στο μανίκι, προσέχουμε να μη φτάσει το σίδερο μέχρι την άκρη και μετά ανοίγουμε το μανίκι με τη ραφή προς τα κάτω και το πατάμε στο σημείο της τσάκισης. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο μανίκι.
   
Κουμπώνουμε και κρεμάμε, προσέχοντας να «στρώσει» ο γιακάς. Έτοιμο!

Στο επόμενο επεισόδιο το ράψιμο του κουμπιού.

Σχόλιο

 
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien