Γαλλία 23/02/2012

Kατηγορίες: Οι Velonistas στον κόσμο, Το μάτι της βελόνας

Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια αλλαγή! Βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο 0 του χειμώνα, όπου, ειδικά φέτος, η απαισιοδοξία μας έχει επηρεάσει μέχρι και τον καιρό μας, αυτή τη δωρεάν διεγερτική ουσία που προσφέρεται μόνο σε μας… Γι’αυτό κι εγώ θα μιλήσω για το ταξίδι μου στη Γαλλία και τις διαπιστώσεις μου, σχετικά πάντα με τα βελονιστικά – και όχι μόνο…

Καταρχάς, υπάρχουν δύο Γαλλίες: το Παρίσι και η γαλλική επαρχία. Και τα δύο είναι σαν τα έργα.. Από τη μια μία πανέμορφη πόλη, η πρωτεύουσα του στυλ- δεν θα επεκταθώ, δεν είμαι εγώ αυτή που θα γράψει για το Παρίσι. Κι από την άλλη, έχεις μικρές πόλεις ή χωριά, με άψογη υποδομή, με υπέροχη αισθητική και με ανθρώπινα μέτρα.

Μια τέτοια πόλη είναι η Rennes που είχα την τύχη να επισκεφθώ στις αρχές Δεκεμβρίου. Μια πόλη των 200.000 κατοίκων που έχει παλιά πόλη, πανεπιστήμιο, μετρό και Conservatoire (όχι δημοτικό ωδείο με δύο καθηγητές, κανονικό Ωδείο, τεράστιο κτίριο στο κέντρο της πόλης). Και ανοιχτές αγορές. Και ποιότητα ζωής.
Και δύο καταστήματα με είδη που μας ενδιαφέρουν.
Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι οι βελονιστικές τέχνες στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης είναι μέρος της καθημερινότητας: ούτε η σούπερ μόδα ώστε να μοστράρουν μπροστά μπροστά , ούτε όμως και κρυμμένα στο περιθώριο. Και με κάνει να πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν μια επαφή με το θέμα, χωρίς να το κάνουν πολύ θέμα… Κάθε πολυκατάστημα έχει ένα τμήμα με μαλλιά πλεξίματος και είδη ραπτικής και κυκλοφορούν και κάποια ωραία περιοδικά, πάντα χαμηλών τόνων αλλά όχι για άσχετους (μιλάω για τη σειρά ideal).

Στη Rennes βρήκα δύο καταστήματα, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους: το ένα το LTm είναι στο κέντρο της πόλης και είναι fusion του Art & Hobby με τον Καλυβιώτη και έχει και μαλλιά. Η συλλογή του είναι καλή, αν και περιορισμένης ποικιλίας και κάπως τσιμπημένη στην τιμή, όμως έχει μια τρομερά φιλική ιδιοκτήτρια που ξέρει και είναι έτοιμη να βοηθήσει στα πάντα… Μεγάλο κεφάλαιο αυτό!

Στον αντίποδα, είναι η La Droguerie. Δυστυχώς δε μπορώ να μοιραστώ μαζί σας φωτογραφίες από το εσωτερικό, διότι το απαγορεύει η πολιτική του καταστήματος.

Σε επίπεδο μαγαζιού, μιλάμε για τον παράδεισο των Velonistas! Μια υπέροχη vintage ατμόσφαιρα… και… ότι μπορείς να φανταστείς από μαλλιά για πλέξιμο, κουμπιά, χάντρες, υφάσματα – και μάλιστα Liberty’s κομμένο σε τετραγωνάκια για quilting, κλωστές, κορδέλες, ρέλια… πατρόν, σχέδια, kits πες το και είναι εκεί.. ΄Όμως, για να εξυπηρετηθείς πρέπει να προσανατολιστείς με το σύστημα, που υπαγορεύει να στηθείς στην ουρά του τμήματος που σε ενδιαφέρει και να περιμένεις να σου δώσει σημασία η πωλήτρια του τμήματος όταν τελειώσει με τους προηγούμενους (που-δεδομένου ότι τα Σάββατα γίνεται λαϊκό προσκύνημα- μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο). Το κατάστημα, παρόλη την ιδιαίτερη αισθητική του είναι αλυσίδα και, σαν τέτοιο, η απουσία του ιδιοκτήτη και της προσωπικής εξυπηρέτησης είναι ορατή.
Πάντως, επειδή ψώνισα, είναι ωραία εμπειρία να διαλέγεις το νήμα από την αρμαθιά και να στο κάνουν κουβαράκια στην παλιομοδίτικη ανέμη (έτσι δε λέγεται;)

Σχόλιο

 
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien