Αποκρυπτογραφώντας το πατρόν 20/02/2012

Kατηγορίες: Ράψιμο, Το μάτι της βελόνας

Έρχεται λοιπόν μια μέρα που νιώθεις ότι έχεις κατακτήσει τα βασικά, έχεις ράψει ένα Χ αριθμό κουρτινών, μαξιλαριών, ριχταριών και άλλων επίπεδων και γεωμετρικών ειδών. Και κείνη είναι η μέρα που θέλεις να προαχθείς σε κάτι πιο απαιτητικό, όπως… ρούχο; Βήμα βήμα αγάπη μου, σου εύχομαι να έρθει η στιγμή που θα σχεδιάζεις τη γκαρνταρόμπα σου, εδώ όμως μιλάμε για την πρώτη σου παιδική ποδίτσα!
Από τα πρώτα που πρέπει να έχεις εμπεδώσει για να περάσεις στο επόμενο επίπεδο, είναι η διεθνής γλώσσα του πατρόν! Και, αν έχεις πετύχει αυτό, πίστεψέ με, the sky is the limit, διότι όλες οι πληροφορίες που χρειάζεσαι είναι εκεί..
Καταρχάς, να θυμηθούμε τι χρειαζόμαστε για να ράψουμε από έτοιμο πατρόν:
Χαρτί για πατρόν: Είναι λευκό και διαφανές – θυμάστε το τσιγαρόχαρτο στην Ιχνογραφία; Στο μεγάλο του. Εγώ βρίσκω στον Καλυβιώτη, σε φύλλα ή σε ρολό.
Μολύβι: Κλασικό, μαύρο Νο 2.
Ψαλίδι: Ένα καλό ψαλίδι ραπτικής πρέπει να βρίσκεται στα εργαλεία σας.
Και φυσικά, τα υλικά για να ράψετε: Ύφασμα, κλωστή, Singer, κουμπιά, φερμουάρ, κλπ.

Διαβάζοντας το πατρόν
Η πρώτη πληροφορία που μας ενδιαφέρει στο πατρόν μας είναι το είδος του υφάσματος που προτείνεται για το ρούχο που θέλουμε να φτιάξουμε, καθώς και πόσα μέτρα χρειαζόμαστε ανάλογα με το φάρδος. Δεδομένου ότι τα υφάσματα συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο, είναι σκόπιμο να μην αγνοούμε αυτές τις συμβουλές, μέχρι να αποκτήσουμε εμπειρία με τα διαφορετικά υφάσματα, ώστε να κάνετε παραλλαγές.

Το δεύτερο που μας ενδιαφέρει, αφού έχουμε αγοράσει το ύφασμα, είναι η «κάτοψη» του κοψίματος: Είναι αυτό το εικονίδιο που μας δείχνει πώς θα πρέπει να τοποθετήσουμε τα κομμάτια του πατρόν μας στο ύφασμα για να κόψουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Επόμενα βήματα: Βγάζουμε τα κομμάτια του πατρόν στο χαρτί, το κόβουμε προσεκτικά, και το τοποθετούμε στο ύφασμα σύμφωνα με τις οδηγίες. Ε, μετά ράβουμε… (έχει και γι’αυτό οδηγίες)
Καλή επιτυχία!

Σχόλιο

 
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien