Χειμωνιάτικο λίφτινγκ 23/01/2012

Kατηγορίες: Ράψιμο, Το μάτι της βελόνας

Θυμάστε τη βαλίτσα των καλοκαιρινών μου διακοπών;
Που είχε τα υλικά για να αλλάξω τις κουρτίνες στο σπίτι μου στη Μυτιλήνη και τελικά δεν έκανα τίποτα γιατί μου άρεσαν αυτές που είχα;
Με έτρωγε όμως να πάει χαμένο τόσο ύφασμα. Αφού πήραν τον αέρα τους στο νησί, ήρθαν στην Αθήνα και περίμεναν να αξιοποιηθούν. Και ήρθαν οι διακοπές των Χριστουγέννων. Και, όπως συμβαίνει συνήθως όταν βρεθείς για λίγο στο σπίτι χωρίς πίεση και ένταση, αρχίζεις και βλέπεις σημεία προς βελτίωση… Από καμιά αράχνη στο ταβάνι (αυτές δεν τις βλέπω γιατί δε βλέπω και καλά) μέχρι ότι οι κουρτίνες πάλιωσαν… στ’αλήθεια ή στο μάτι μας. Η κουρτίνα αποτελεί μείζονα διακοσμητική παρέμβαση διότι δίνει τον τόνο στο σκηνικό μας.

Και ιδού το παράδειγμα της κουζίνας μου: Η υπάρχουσα κουρτίνα ήταν μια λευκή ρομαντική κοφτή (τώρα που ξαναβλέπω τη φωτογραφία, πάλι μου αρέσει). Ήταν νομίζω το πρώτο πράγμα που έραψα όταν πήρα την καινούρια μου Singer το 2003. Κάποια στιγμή αλλάξαμε καρέκλες, και επειδή ήταν ευαίσθητες βάλαμε μαξιλάρια – βρήκα στο ΙΚΕΑ αυτά τα αγαπημένα μου καρό λευκό με κόκκινο (gingham).
΄Αρχισα να σκέφτομαι την καρό κουρτίνα, αλλά μου φαινόταν κάπως πολύ κλισέ το όλο καρό. ΄Αρχισα να ψάχνω με τι να το συνδυάσω και έπεσα στον εφιάλτη των «κουζινικών θεμάτων»: Φρούτα, λαχανικά, ψάρια κλπ κλπ κλπ… Μέχρι που, σε μια βόλτα στην Καλαμιώτου βλέπω αυτή τη γάζα με τα λουλουδάκια και … κάτι μου είπε (να δεις τι μου είπε όταν τέλειωσα την κουρτίνα και είδα την τρύπα αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Το λουλουδάκι δεν είναι φρούτο και αποφάσισα να το συνδυάσω με το αγαπημένο καρό στα τελειώματα. Για να φτιάξω τις κουρτίνες ακολούθησα τα βήματα που περιγράφονται στο πρώτο σχετικό post. H «καινοτομία» ήταν στην προσθήκη της τρέσας του καρό. Μέτρησα μια λουρίδα φάρδους ίσου με την κουρτίνα και ύψους περίπου 20 εκ. Την ένωσα πρώτα από την ανάποδη με τον τρόπο που ενώνουμε τα ρέλια: ενώνοντας με μια ραφή καλή ( το καρό) με ανάποδη ( η γάζα).
Μετά το γύρισα εμπρός  και έκλεισα με γαζί.

Ναι, η αισθητική παρέμβαση «μπάλωμα» ήταν διότι μόλις τελείωσα το ράψιμο, άνοιξε το ύφασμα. Εκ των υστέρων, μπορώ να σκεφτώ και πιο διακριτικούς τρόπους για τη διόρθωση..
Μερικές επιπλέον συμβουλές, όσο αποκτώ μεγαλύτερη εμπειρία:
- Πάντα μουσκεύουμε αυτά τα υφάσματα που είναι από φυσικές ίνες – λινό ή/και βαμβάκι. Αυτό που έκανα αυτή τη φορά επειδή ήταν πολλά, ήταν να τα βάλω σε ένα κύκλο πλυντηρίου στους 30 βαθμούς χωρίς σαπούνι.
- Η γάζα δεν κόβεται με σκίσιμο, χαλάει. Θα πρέπει να το κάνουμε με τον παραδοσιακό τρόπο – να τραβήξουμε μια κλωστή και να κόψουμε πάνω στο ίχνος.
- Για να υπολογίσετε τα μέτρα, αν το φάρδος του υφάσματος καλύπτει το ύψος του παραθύρου, υπολογίστε τουλάχιστον 2,5 φορές το πλάτος του παραθύρου για να βγεί «πλούσια»
Ακολουθούν στα επόμενα οι λοιπές παρεμβάσεις μου αυτές τις διακοπές.

Σχόλιο

 
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien