Η κατάρα του πουλόβερ για τον αγαπημένο… 05/12/2011

Kατηγορίες: Πλέξιμο, Το μάτι της βελόνας

Φίλες μου, είναι αλήθεια! Σας μιλώ από προσωπική εμπειρία, και το υποστηρίζει και η διεθνής βιβλιογραφία. Ο αστικός μύθος της κατάρας του πουλόβερ του αγαπημένου διασταυρώνεται στην πραγματική ζωή και δεν γνωρίζει σύνορα!
Όπου.. τι λέει ο αστικός μύθος; Ότι, αν ξεκινήσεις το τιτάνιο έργο να πλέξεις πουλόβερ για το αγόρι σου, πριν τελειώσει το πουλόβερ η σχέση θα έχει τελειώσει.
Ομολογώ ότι έζησα την συγκεκριμένη πίκρα στα πρώτα χρόνια της πλεκτικής μου καριέρας: ένα υπέροχο πετρόλ αλπακά με κοτσίδες κι ένας πολύ γοητευτικός άνδρας με τον οποίο ήδη υπήρχε σχέση για κανένα χρόνο… Όπως το λέει η κατάρα, μέχρι να φτάσω στη συναρμολόγηση, ο γοητευτικός είχε τελειώσει.. Ευτυχώς είχε παρόμοιο σωματότυπο με το μπαμπά μου και ο κόπος δεν πήγε χαμένος (ο μπαμπάς ακόμη αναρωτιέται για την ξαφνική επίθεση αγάπης που δέχτηκε πριν 20 χρόνια και γιατί αυτή δεν είχε συνέχεια).
Αυτό που πραγματικά με έστειλε … αδιάβαστη ήταν, όταν πριν δυο χρόνια αγόρασα ένα βιβλίο σχετικό με τα μυστικά των πλεκτών για άνδρες (η κατάρα αφορά γκόμενους, όχι συζύγους κι εγώ έχω πια αλλάξει κατηγορία), το Men in Knits (Interweave Press, 2003), το οποίο αφιερώνει μια ολόκληρη σελίδα υπό τον τίτλο
The dreaded boyfriend curse.
«Του έπλεξα πουλόβερ κι αυτός με χώρισε!» το έχετε ξανακούσει, έτσι; Σας σταμάτησε ποτέ από τον να πλέξετε κάτι για έναν ιδιαίτερο τύπο; Να μερικές χρήσιμες θεωρίες:
• H διαδικασία του πλεξίματος αποδεικνύεται μακροβιότερη της σχέσης. Λυπηρό, μα αληθινό, το έχουμε δει όλοι να συμβαίνει (τι σας έλεγα παραπάνω;)
• Το πλεκτό, παρόλο που δημιουργήθηκε με το ελαφρύτερο δυνατό νήμα, υπαινίσσεται ένα … χμμ … βαρύτερο ή σοβαρότερο είδος δέσμευσης. Μερικοί κάπως φοβικοί (commitment paniacs τους έλεγα στα νιάτα μου) αρχίζουν να ιδρώνουν όταν προσφέρεσαι να τους φτιάξεις ένα σάντουιτς, άρα μην το πάρετε προσωπικά αν απορρίψουν το πουλόβερ σας.
• Το να του φτιάξετε κάτι, του θυμίζει τη μαμά του. Αν αυτή είναι η περίπτωση, στείλτε τον τώρα πίσω στη μαμά του: δεν εκτιμά αρκετά το πάθος και την τέχνη σας.
• Το πουλόβερ αντιπροσωπεύει ώρες επί ωρών αφιερωμένες σε κείνον και αυτό τον φρικάρει. Αρχίζει να πιστεύει ότι έχετε επενδύσει σε κείνον παραπάνω απ’ότι εκείνος σε σας (εν ολίγοις επιστρέφουμε στον commitment paniac).
• Είστε αυτός που δίνει και εκείνος αυτός που παίρνει, και, ξαφνικά αισθάνεται υποχρεωμένος απέναντί σας. Η εξουσία έχει μετατοπιστεί και αυτό δεν του αρέσει.
• Απλά, αυτό που φτιάξατε δεν του αρέσει, λόγω μεγέθους, χρώματος, στυλ, επιπέδου τσιμπήματος ή οτιδήποτε άλλο και συνειδητοποιεί ότι δεν έχετε καταλάβει τίποτε γι’αυτόν.

Μια ευρωπαία τώρα, η Debbie Stoller, η ιδρύτρια του Stitch n’ Bitch και συγγραφέας των ομώνυμων βιβλίων, λέει στο Stitch n’ Bitch, the knitters handbook (Workman Publishing, New York):
Οι κανόνες της δέσμευσης, ή τι να μην πλέξετε για το αγόρι σας
Να ένας μύθος, γνωστός σε όλες όσες πλέκουν: Είναι γρουσουζιά να πλέκεις πουλόβερ για το αγόρι σου, μια και εγγυάται ότι η σχέση θα τελειώσει. Φυσικά, αν επιθυμείτε να απαλλαγείτε από το εν λόγω αγόρι, ίσως αυτός να μην είναι ο πιο άμεσος τρόπος να το πετύχετε….
Είναι λοιπόν γνωστό σε όλο το δυτικό κόσμο… Βέβαια, με τον ραγδαία αυξανόμενο αριθμό commitment paniacs (ένα φαινόμενο που ίσως δούμε να αντιστρέφεται στις επόμενες δεκαετίες με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και, κατ’επέκταση τις ευκαιρίες να αποφεύγεις τις ευθύνες μέχρι τα 70) μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει και σαν τεστ: Αν του πλέξετε πουλόβερ και δε σας χωρίσει πριν τελειώσει, και το φοράει και δεν τον χωρίσετε εσείς, ΤΟΤΕ… μπορεί να είναι ο άντρας της ζωής σας!

Σχόλιο

 
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien