Το Υφαντό της ΄Αννας, Σκάλα Σκαμνιάς, Λέσβος 28/11/2011

Kατηγορίες: Οι Velonistas στον κόσμο, Το μάτι της βελόνας

Μου είπαν ότι βγήκε ήλιος σήμερα… Εσείς τον είδατε; Εγώ το βράδυ που τελείωσα… όχι. Αλλά η φήμη και μόνο μου ξύπνησε εικόνες από το καλοκαίρι! Την εκδρομή στη Σκάλα Σκαμνιάς – το χωριό που έγραφε ο Στρατής Μυριβήλης πάνω στη θάλασσα κάτω από τη μουριά, που υπάρχει ακόμη, όπως και η Παναγιά η Γοργόνα.
Έχω πάει πολλές φορές και πάντα κάτι αγοράζω, διότι έχει πολύ όμορφα μαγαζιά με χειροποίητα αντικείμενα. Αυτή τη φορά όμως, κόλλησα στο Υφαντό της ΄Αννας! Είχε βέβαια να κάνει η εσωτερική μου προεργασία με την κουρελού! Σ’ένα σεμινάριο textile arts μιλήσαμε λίγο για την κουρελού, και μου έδειξαν πώς γίνεται πλεκτή με τις βελόνες. Μετά δοκίμασα με το βελονάκι. Είναι πολλή δουλειά, αλλά έχει πολύ ενδιαφέρον. Η αυθεντική όμως κουρελού γίνεται στον αργαλειό. Γινόταν, γιατί πια δεν υπάρχει αργαλειός.
Η κουρελού θα επιστρέψει, να με θυμηθείτε! Συνδυάζει την παράδοση με την οικολογία και την οικονομία με την αισθητική. Ανοίξτε το μυαλό σας και σκεφτείτε την κουρελού των παιδικών σας χρόνων σε Ton sur ton: διάφορα υφάσματα με διαφορετικά ντεσέν στα ίδια χρώματα. ΄Η σε αποχρώσεις του λευκού με παραλλαγές στο ύφασμα: βαμβάκι, μακό, τούλι, δαντέλα!
Όπως με ενημέρωσε μια φίλη που μεγάλωσε σε χωριό και έζησε την εμπειρία, η κουρελού ήταν η οικογενειακή δραστηριότητα του χειμώνα: Κάθονταν το βράδυ όλοι μαζι, τα παιδιά έκοβαν τα κουρελάκια κι οι μανάδες έκαναν την κουρελού…

Με όλα αυτά στο μυαλό, βγαίνοντας από το Δημοτικό πάρκινγκ της Σκάλας Σκαμνιάς έμεινα μπροστά στο Υφαντό της ΄Αννας. Με τον τεράστιο αργαλειό μέσα και τις κουρελούδες κρεμασμένες έξω… Η ΄Αννα, όπως μου είπε, έμαθε αργαλειό στη σχολή της Αγγελικής Χατζημιχάλη, που δεν υπάρχει πια.
Ασχολείται με τον αργαλειό πια για το κέφι της και έχει αυτό το πανέμορφο μαγαζί. Θέλει να έχει ελεύθερο χρόνο για να ασχολείται με τα εγγόνια της…
Τη θυμήθηκα για λίγο άρωμα καλοκαιριού μέσα στο χειμώνα!

Σχόλιο

 
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien